De factuurclub, deel II

(Vervolg op deel I)

Laatst was ik weer eens in Heimwede en ik vroeg me af of de factuurclub nog bestond. Toen ik me realiseerde dat het de eerste zaterdag van de maand was liep ik naar café De schamele hut.

Het was aardig druk, maar niet zo druk als die middag jaren geleden. Tot mijn verbazing zat Chris Klamers aan de bar, op dezelfde kruk als toen, zo te zien. Ondanks al die jaren had ik hem meteen herkend, en hij mij blijkbaar ook, want met een brede grijns gaf hij me een hand en vroeg “Kom je weer eens op bezoek bij de factuurclub?”
“Bestaat die dan nog?” vroeg ik hem, terwijl ik het meisje achter de bar wenkte.
“Jawel”, zei hij, “maar het gaat er nu allemaal wat moderner aan toe. Via internet.”
Ik bestelde voor ons beiden een pilsje en zei: “Leg maar eens uit”.
Klamers stak van wal. “Nou, je weet nog wel dat we toen alle facturen binnen de club zoveel mogelijk op een schoolbord tegen elkaar wegstreepten, op elke eerste zaterdag van de maand. Nu voert iedereen zijn facturen aan andere leden rechtstreeks in het systeem in. Het voordeel is dat het bedrag op je factuur dan ook meteen op je rekening komt te staan, ook al heeft de andere partij nog niet betaald. Je kunt het geld dus ook meteen bij de andere leden uitgeven. We zijn dus nog minder afhankelijk van de euro geworden. En dat is een goede zaak, want het toerisme is teruggelopen.”
De kroegbaas, ook nog steeds dezelfde, kwam er bij staan. “Ik vond die nieuwlichterij eerst minder leuk, want die zaterdagmiddagen brachten flink wat geld in het laatje. Leden krijgen hier nu op de eerste zaterdag van de maand korting als ze via het systeem betalen. Daarom zitten er nog best veel mensen hier. Ze doen zaken of leggen een kaartje.”

Ik dacht even na over wat Klamers gezegd had. “Als ik iemand een factuur stuur en daarna voor hetzelfde bedrag koop bij een ander lid, moet mijn klant dus nu dat bedrag aan die derde betalen, in plaats van aan mij. Klopt dat?”
Beide mannen knikten.
“Klopt”, zei Klamers. “Andersom gaat het ook op. Als jouw klant aan lid X levert ter waarde van jouw factuurbedrag, schuift de verplichting om jou te betalen door naar lid X. Het systeem streept de schulden en tegoeden van de tussenliggende personen automatisch zoveel mogelijk tegen elkaar weg. Net zoals we vroeger op het schoolbord deden.”
Het leek me een handig systeem. Maar één ding snapte ik nog niet.
“Even denken. Destijds werden alle rekeningen ééns in de maand vereffend. Als ik nu iemand een factuur stuur moet die hem normaal gesproken na, zeg, een maand betalen. En als die persoon na bijvoorbeeld twintig dagen voor hetzelfde bedrag levert aan een derde, krijgt die derde wéér een maand betaaltijd. En zo kan het blijven doorgaan. Wanneer zie ik mijn geld dan?”
“Ah, ik zie je probleem”, zei Klamers. “Kijk, je moet het zó zien. Leveringen en betalingen doe je niet aan elkaar, maar aan de club. Een levering met factuur aan een ander lid is eigenlijk hetzelfde als een directe storting van het betreffende bedrag op je rekening. Je hebt dus ook een schuld aan of tegoed van de club, niet aan of van een individueel lid. Zolang je je tegoed binnen de club besteedt hoef je met uitgeven dus niet te wachten tot je klant zijn factuur betaald heeft. In feite heb je niets meer met die klant te maken, en de euro dient bij de factuurclub eigenlijk alleen als meetlat. Binnen het verrekensysteem bestaan geen euro’s, alleen tegoeden en schulden ter waarde van bedragen in euro’s. ”

“Iedereen heeft dus eigenlijk een soort lopende rekening met krediet. Betaal je rente op dat krediet?”
“Nee, aan rente doen we niet”, zei Klamers. “We overwegen wel om een kleine negatieve rente op positieve tegoeden te gaan rekenen. Dat zou de onderlinge bestedingen stimuleren.”
“En voor wie is het risico dat iemand echt niet kan betalen of leveren?”
“Dat is ook voor de hele club, maar daar zijn we voor verzekerd. De premie haalt iedereen er met gemak uit. Bovendien heeft iedereen een maximaal krediet, dat we samen bepalen aan de hand van zijn omzet en reputatie. Als je dat bijna verbruikt hebt geeft het systeem een seintje, en op is op.”

“En als ik nou veel punten heb en dringend om echte euro’s verlegen zit? Kan ik die punten dan omwisselen?”
Klamers lachte. “Je bent nog net zo nieuwsgierig als toen! Helaas, je kan punten niet rechtstreeks bij de club omwisselen. Wij mogen namelijk geen geld aanhouden voor dat doel, omdat we geen bank zijn. Je kan in dat geval wel via de club je punten ter verkoop aanbieden aan de andere leden van de club, of aan de andere inwoners van Heimwede. Die kunnen ze hier toch bijna overal besteden.”

Hier was goed over nagedacht.

Wordt vervolgd.

Advertenties

Een gedachte over “De factuurclub, deel II

  1. Pingback: De factuurclub, deel I | Geldstukken

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s