Het politiek

basislogomiddelTaalkundigen van de universiteit van Leiden hebben vastgesteld dat we al sinds mensenheugenis het verkeerde lidwoord bij het woord politiek gebruiken. Het moet namelijk zijn ‘het politiek’, in plaats van ‘de politiek’.

“Dat zit zo”, zegt professor Sjoerd van Daal van de vakgroep Sociale Linguïstiek. “Iedereen kent een hele reeks woorden die beginnen met ‘ge…’, waarmee men doorgaans ergernis uitdrukt, zoals in de uitroep ‘Hou nou eens op met dat ge…!‘ Vul zelf maar in: geschreeuw, getrommel, gejank, gezuip. Dit zijn allemaal het-woorden: het geschreeuw enzovoort.
Maar hoewel politiek uitsluitend met woorden als gekonkel, gemarchandeer, geneuzel en geniep in verband kan worden gebracht, is het woord politiek zelf geen het-woord geworden. Het is een zeldzaam geval, een ge-woord zonder dat je dat aan de vorm kunt zien. Dus het is historisch wel te begrijpen dat het fout gegaan is. Maar met dit onderzoeksresultaat zetten we deze kwestie na al die jaren eindelijk recht. De wetenschap heeft gesproken: het is het politiek.”

Van Daal heeft inmiddels subsidie aangevraagd om uit te zoeken waar de taalkundige kink in de kabel gekomen is. Doen we het misschien al eeuwen verkeerd? Van Dalen: “Dat is goed mogelijk. Maar beter ten halve gekeerd dan ten hele gedwaald. Dat gaat dan in het politiek door de angst voor gezichtsverlies weer niet op, haha.”

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s