Simpol, een oplossing voor internationale impasses?

Van veel ernstige wereldproblemen komt de oplossing niet dichterbij. De maatregelen die daarvoor nodig zijn worden nergens ingevoerd, omdat landen die niet meedoen een concurrentievoorsprong krijgen op landen die wel meedoen. Voorbeelden zijn er genoeg. We noemen er twee: een belasting op vervuilende industrie, en de Tobin tax (een kleine belasting op financiële transacties). Geen enkel land durft een dergelijke maatregel als eerste te nemen, en al helemaal niet in een economische crisis. En zo blijven we voortmodderen. Alleen als landen besluiten om tegelijkertijd dezelfde stappen te nemen kan er een einde aan komen aan deze treurige toestand.

De internationale organisatie Simpol (voor Simultaneous Policy) reikt de burger of politicus die hier zo langzamerhand zwaar tabak van heeft (en welk weldenkend mens heeft dat niet?) een oplossing aan. Ze vraagt politici van alle landen om publiekelijk hun Belofte te tekenen, wat erop neerkomt dat ze in eigen land voorstellen met bovenstaande handicap zullen steunen, in de wetenschap dat ze in andere landen mede-Simpol-aanhangers hebben. Aan de andere kant kunnen burgers van alle landen eenvoudig laten weten dat ze eindelijk eens serieuze actie willen zien door partijen mee te delen dat ze uitsluitend nog op Simpol-ondertekenaars zullen stemmen. Je zou Simpol kunnen zien als een internationale politieke partij, met dat verschil dat de ondertekenaars juist binnen andere partijen hun invloed moeten uitoefenen. Op de site van Simpol staat een lijst met problemen die met deze aanpak opgelost zouden kunnen worden.

John Bunzl, de bedenker van het Simpol-principe, legt een en ander duidelijk uit in een TEDx filmpje.


Op de site staat ook een pagina met aanbevelingen van onder andere Ervin Laszlo, Noam Chomsky en Elizabeth Sahtouris.

In Nederland hebben alleen nog Matthijs Pontier en Rogier Huurman van de Piratenpartij de Belofte ondertekend. (Vreemd genoeg is dit niet terug te vinden op de site van de PP of in het verkiezingsprogramma.)

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s