Scenario ‘De geest is uit de fles’

Twee weken na het injecteren van een buitengewoon geestig en besmettelijk filmpje in de sociale netwerken loopt er geen jongere meer rond die niet weet hoe de vork in de steel zit met het geld en de banken. Ook het online deel van de rest van de bevolking raakt spoedig besmet.

De verontwaardiging is groot, maar ook komt er een ongelofelijke hoeveelheid creativiteit en energie vrij. Iedereen ziet kansen, vooral in de duurzame sector. In een ommezien worden er apps voor iPhone en Blackberry e.d. ontwikkeld, en diverse kits om lokale munten en alternatieve projectfinanciering op te zetten. Cyclos is niet aan te slepen.

Er ontstaan, naast veel lokale munten, een aantal snel groeiende maar gesloten circuits met geld op basis van:

  • persoonlijke reputatie (bv. à la WAT en iWAT). Bekende Nederlanders halen een kick uit het uitgeven van hun eigen exclusieve geld. Dat hadden ze nog niet. Omdat alle transacties met sommige van deze geldsoorten openbaar opgeslagen worden ontstaat voor de betrokken BN’ers het recht – en de morele plicht – om een uitgegeven eenheid nietig te verklaren als er ‘vuile’ transacties mee gepleegd zijn. Een nieuwe kant aan reputatiebeheer, uitgebuit in veelbekeken reality shows.
  • keurmerken als FSC, MSC, Fairtrade, etc. Goed ketenbeheer bepaalt de toegang tot deze geldsoorten.
  • duurzame producten. Zo geeft Greenchoice de Greenvolt uit, gedekt met groene stroom.

Een en ander vermindert de behoefte aan kort en lang kapitaal in euro’s drastisch.

Winkeldeuren worden behangen met ‘Wij accepteren XYZ’-stickers. Wie nog honderd procent met euro wil betalen of betaald wil worden, wordt vies aangekeken, zo niet geboycot. De leus is We don’t play your game anymore!

Groene investeerders gaan Fomento spelen, d.w.z. ze verstrekken (micro)kredieten die verplicht in diverse, inmiddels gevestigde, groene munten terugbetaald moeten worden. Daardoor worden die munten nog sterker.

Uiteindelijk wordt zelfs de politiek wakker. Het depositogarantiestelsel wordt uitgebreid: het plafond gaat 25 % omhoog maar 50 % van de tegoeden wordt uitsluitend gegarandeerd in belastingcertificaten (waardepapieren waarmee nationale belastingen betaald kunnen worden). Mokkend gaan de banken hiermee akkoord. Onverwacht bijeffect: mensen voelen zich niet meer schuldig als ze massaal hun tegoeden verkassen naar Triodos (een secundaire dus niet-geld-scheppende bank).

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s