Is er een tekort aan geld?

Is er een tekort aan geld? Een eenvoudige vraag. Maar er zijn meerdere antwoorden mogelijk, die elkaar lijken tegen te spreken.

  1. Ja, er is op dit moment een schrijnend tekort aan geld, kijk maar om je heen. De huidige crisis is voor direct betrokkenen puur een kwestie van geldtekort. Helaas sidderen alle overheden – behalve die van IJsland – voor de niet ter verantwoording te roepen Trojka (EC, IMF en ECB) en de dito financiële markten, en gedragen ze zich als een scheidsrechter die de bal van de spelers afpakt omdat hij hem zelf nodig heeft. Dat het spel dan tot stilstand komt lapt hij aan zijn laars.
  2. Nee, er is geen tekort aan geld. Er is zelfs veel te veel geld in verhouding tot de economische productie. Er zou eigenlijk alleen netto geld bij moeten komen als we dat met zijn allen nodig hebben om productiegroei mee te betalen. Maar door het verdienmodel van de banken (meer leningen = meer winst) is de geldgroei (meer leningen = meer geld) totaal uit de hand gelopen. Volgens de Britse organisatie Positive Money is de afgelopen jaren slechts 8% van het nieuwe geld uitgeleend ten bate van productieverhogende investeringen en nieuwe bedrijvigheid. Met de overige 92% is bezitsoverdracht gefinancierd, voor een groot deel speculatieve aankopen zoals onroerend goed en discutabele waardepapieren, in de verwachting dat de waarde van deze bezittingen zou blijven stijgen. Bezitsoverdracht is niet productieverhogend, en dus is de met deze leningen gemoeide enorme vergroting van de geldhoeveelheid volkomen overbodig geweest, evenals de bijbehorende inflatie en natuurlijk de enorme schuldenlast.
  3. Ja, er is altijd en onontkoombaar te weinig geld, want al het geld wordt geschapen als schuld tegen rente, en het geld voor de rente wordt er niet bij gemaakt. Als we vandaag al het bestaande geld als aflossing bij banken zouden inleveren was er geen geld meer (want aflossingen vernietigen geld zoals nieuwe schulden het creëren). Natuurlijk zou de economie direct instorten, maar we zouden zelfs dan nog steeds een enorme schuld hebben: de rente. Er is dus bij lange na niet genoeg geld op de wereld om iedereen schuldenvrij te maken. Catch-22: hoe langer we ons geld niet bij de banken inleveren, des te meer loopt de totale renteschuld van de wereld op. Damned if you do, damned if you don’t. De maatschappij verliest met ons huidige systeem altijd.

Dus hoe zit het nu?

Je hebt het vast al begrepen: met ons huidige geldstelsel zitten we tussen hamer en aambeeld. Meer geld in omloop betekent onherroepelijk een grotere schuldenlast later. Schulden aflossen betekent onontkoombaar minder geld in de economie, bezuinigingen en ellende. Iedereen kan de oplossing bedenken: het recht om nieuw geld te maken moet weg bij commerciële bedrijven, c.q. de banken, en naar een of andere instantie die alleen gebaat is bij de juiste hoeveelheid geld in omloop. Dat kan de overheid zelf zijn, maar andere mogelijkheden zijn denkbaar en moeten zeker overwogen worden. In Nederland zet de beweging Ons Geld zich in voor schuld- en rentevrij geld.

Mag geld op schuld gebaseerd zijn?

Het is niet erg als een betaalmiddel staat voor een schuld in producten of diensten. Het geld verdwijnt dan op het moment dat de geldschepper zich in zijn eigen geld laat betalen voor zijn eigen waar. Vanzelfsprekend moet hij zijn productiebelofte kunnen nakomen, dus ongelimiteerd geld scheppen is er niet bij. Op dezelfde manier kan een overheid – ook een lokale overheid – geld scheppen met de belofte het later te zullen accepteren als betaling voor overheidsproducten als straatverlichting, riolering en politie. Belastingen dus. De landelijke overheid zou zelfs gestandaardiseerde belastingcertificaten kunnen uitgeven en die beloven te accepteren als betaling van inkomstenbelasting.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s