De politiek: scheids of speler in het veld?

basislogoDe politiek ziet zichzelf het liefst als maatschappelijke scheidsrechter, en de politici van de verschillende partijen bakkeleien veel en graag over de mate en mogelijke partijdigheid van ingrijpen in het spelverloop. Maar de economische crisis heeft de politiek in de rol van speler in het veld gedwongen. Door middel van bezuinigingen pakt de politiek de bal af van de andere spelers, omdat ze de bal zelf nodig heeft. Het kabinet doet dit onder de vlag van ‘terugtredende overheid’, maar is dit niet een heel vreemde logica? Zou niet juist een terugtredende overheid in de eerste plaats moeten zorgen voor een bal in het veld, in de vorm van voldoende geld in de economie, zodat burgers, bedrijven en maatschappelijke instanties het economische spel met elkaar kunnen spelen? Dit zou pas echt recht doen aan het beeld van de politiek als scheidsrechter!  Maar omwille van ‘het huishoudboekje’ van de scheids wordt nu de bal uit het veld gehaald, en de spelers hebben het nakijken.

Of toch niet? Wereldwijd wordt druk geëxperimenteerd met complementaire betaalmiddelen: lokale geldsoorten die doorgaans in een bepaalde regio blijven circuleren, domweg omdat ze buiten die regio nergens geaccepteerd worden. Of, van de andere kant bekeken: als je voor lokale betalingen zo veel mogelijk een eigen munt gebruikt heb je veel minder last van bezuinigingen in het eurocircuit. In Nederland lopen we op dit punt flink achter, maar dan is er ruimte voor een inhaalslag, nietwaar?

Een vruchtbaar tweesporenbeleid is de oplossing:

  • in euro’s bezuinigen omwille van ‘het huishoudboekje’
  • bij de bevolking de afhankelijkheid van de beschikbaarheid van euro’s sterk verminderen, door experimenten met complementaire betaalmiddelen te stimuleren.

Om in de voetbalmetafoor te blijven: als de scheids de officiële bal afpakt moet hij niet moeilijk doen als de spelers een varkensblaas in het veld brengen. De politiek kan er dan in euro’s fijn op los blijven bezuinigen, terwijl het maatschappelijk leven daar veel minder onder te lijden heeft, omdat in allerlei circuits andere betaalmiddelen gebruikt gaan worden.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s